Baltikum och Kaliningrad, 7 – 14 juni 2020

ResaДаты поездки: 07.06. -14.06.2020 

Helsinki – Tallinn – Riga -Vilnius -Trakai – Kaliningrad – Nida – Klaipeda –  Palanga – Liepaja –  Sigulda – Pärnu – Helsinki

8 dagar / 8 дней

Programm – Программа тура:

07.06         На пароме Eckerö Line  в 09.00 отправляемся в Таллин, откуда примерно в 16.00 приезжаем на собственном автобусе в Ригу, размещаемся в гостинице. Экскурсия по Старому городу.

Vi reser från Hfrs med Eckerö Line  klo.09.00 och anländer till Tallinn runt 11.30.              Vi sätter oss på bussen för att åka  till Riga ( 300 km ), lettisk huvudstad.

Bussresan tar ungefär 3 timmar. Vi stannar till för en kopp kaffe i en liten by längs vägen. Framme i Riga checkar vi in på vårt hotell och äter middag. Under den fortsatta rundturen kan vi studera rådhus, palats, katedraler och andra byggnader från medeltiden. https://sv.wikipedia.org/wiki/Riga

08.09 Выезжаем в Вильнюс, где размещаемся в гостинице. 

Efter frukost beger vi oss till Vilnius, litauiska huvudstaden, resan tar ung. 3 timmar

 

 

 

 

 

 

 

Vilnius är otroligt vackert beläget där floderna Neris och Vilnia möts. Staden är den yngsta av de tre baltiska huvudstäderna och enligt legenden grundades den år 1320 av den litauiske storfursten Gedimina. Gedimina drömde om en järnvarg som ylade som 100 vargar och han tydde drömmen som ett tecken på att han skulle uppföra en byggnad på samma plats som drömmen utspelat sig.

Idag ligger resterna av fästningen ovanför Vilnius gamla stadsdel och under medeltiden var den boplats för Tyska orden. Vilnius gamla stad är Europas största och mest välbevarade barockstad och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ortodoxa och katolska kyrkor präglar stadens övre del och kullerstensgatorna och romantiska utsiktsplatser har gjort Vilnius till en av Östeuropas mest sevärda gamla städer.

Under dagen får vi även stifta bekantskap med många olika epoker i stadens historia från medeltiden till Sovjettiden och dagens Vilnius. Den gamla stadsdelen är väldigt kompakt och merparten av sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. I området strax utanför den gamla stadsdelen ligger det stora katedraltorget som på 1800-talet var stadens marknadsplats. Katedralen byggdes på en gammal kulturplats där man tillbad den litauiske åskguden Perkunas. Litauen blev inte kristet förrän i mitten av 1200-talet och den första kyrkan byggdes 1387. Den gamla träkyrkan ersattes av större kyrkor och dagens kyrka tillika Litauens nationalsymbol stod färdig i det skick vi ser den i idag för cirka 200 år sedan. Från katedralen rör vi oss in mot den gamla stadsdelen. Kullerstensgatan Pilies Gatve (borggatan) leder oss in i staden och fram till Vilnius universitet som grundades 1579.

Vi passerar bland annat den gotiska Sankt Anna från 1400-talet och Vilnius kanske vackraste kyrka. Vi passerar även det gamla biskopspalatset som idag är presidentpalats. I den gamla staden känns det som att vi har hamnat i en annan tid och inte minst kullerstensgatorna bidrar till känslan. Vilnius äldsta gata leder till Gryningsporten som en gång var en del av stadsmuren runt Vilnius (som hade sammanlagt 10 stadsportar). Det här är den enda port som står kvar idag. Vid porten finns ett litet kapell som kallas för Gryningsjungfrun där madonnaikonen är känd för sina mirakulösa gärningar.

Under nazisternas belägring upprättades två judiska ghetton i områdena runt den gamla stadsdelen. Vilnius var en av de viktigaste städerna för judisk kultur i Östeuropa och precis före nazisternas belägring bodde runt 100 000 judar i Vilnius, och 250 000 judar i hela Litauen. En gång i tiden fanns det 100 synagogor i Vilnius. Idag bor det 5 000 judar i Litauen och endast några få synagogor finns kvar.

Övernattning i Vilnius

09.06   Выезжаем в Тракай, посмотрим знаменитый замок и пообедаем в ресторане караимской кухни. Пересекаем границу России и приезжаем в Калининград, размещаемся в гостинице в центре города.

Efter frukosten reser vi till Trakai som ligger strax väster om Vilnius Medeltidsstaden Trakai  med sina trähus och sin trevliga atmosfär är dagens första anhalt. På en ö när staden finns det en vackert restaurerad murstensborg. Vi äter världsberömda “kibinai” – karaimska piroger. Karaimer är ett turkfolk i Litauen som talar karaimska.  De är ättlingar till karaiter och är nu i stort sett utdöda. Deras religion är särpräglad; närmast att räkna som en gren av judendomen .  Kulturellt centrum för karaimerna är idag  Trakai

Bussen rullar vidare till ryska gränsen. Vi anländer till Kaliningrad på kvällen och
övernattar på högklassiga hotellet i stadens centrum.

10.06 Весь день в Калининграде и его окрестностях. 


Hela dagen är vi i Kaliningrad med omnejd, vi gör en stadsrundtur i staden som ses som Rysslands port mot väst.  Vår guide tar oss till resterna av stadsmuren och stannar för att titta på några av de överlevande grindarna. Turen inkluderar ett besök i katedralen, symbol för Kaliningrad/Königsberg och en chans att se graven till Immanuel Kant, stadens mest berömda tidigare invånare.

Vi  kan  välja mellan att besöka Amber-museet, som introducerar sina besökare till det baltiska “guldet” – bärnsten, eller ett av föremålen för Museum of the World Ocean: King’s Gate, Friedrichsburg Gate, Space Communications Ship “Kosmonavt Viktor Patsayev” eller sovjetisk B-413 dieselubåt.

11.06 Выезжаем из гостиницы, направляемся на Куршскую косу, по которой возвращаемся в Литву. Побываем в Ниде, и на пароме перезжаем в Клайпеду. Размещаемся в гостинице в Паланге. 

Efter frukosten reser vi  till Kuriska näset som är en 100 km lång och mycket smal (500 m till 4 km) landtunga av sand som separerar Kuriska sjön från resten av Östersjön. Kuriska näset är delat mellan Litauen och den ryska Kaliningrad-exklaven. Människor har bott här sedan stenåldern och har alltid kämpat för att inte Kuriska näset ska erodera och kollapsa och det är därför Kuriska näset fortfarande existerar. Litauiska delen av Kuriska näset heter Neringa och där ligger bland annat Nida, en by nära den ryska gränsen. Kuriska näset är rikt på bärnsten och är ett otroligt vackert naturfenomen  och är på UNESCOs världsarvslista.

Vi reser med färjan till Klaipeda, känd som f.d. Memel och vidare till Palanga som är med  sitt läge vid Östersjökusten en populär semesterort under sommarmånaderna. Vi övernattar på ett  bättre hotell vid stranden.

 

12.06. Переезжаем в Сигулду ( 300 км ), размещаемся в гостинице.

 


En 3-timmars resa och vi anländer till sagolika Sigulda där vi kan besöka Turaida-borgen som är Lettlands främsta turistattraktion utanför Riga. Sigulda beskrivs i reseböcker som  plats där “fantastiska landskap, gamla slott och fantastiska äventyr väntar dig i detta naturliga underland.”

13.06       Выезжаем из Сигулды, короткий переезд в Пярну, размещаемся в гостинице. День отдыха. 

Vi reser vidare längs Östersjöns kust och anländer till Pärnu, en gammal pittoresk stad med en lång och rik historia. Det är en bra plats för att slappna av efter en bussresa, promenera på stadens vackra gator i centrum och besöka den berömda badstranden med Östersjöns bästa sand.

14.06 После завтрака выезжаем в Таллин. Наш паром в Хельсинки отходит в 18.30, и мы успеем погулять по Старому городу. Прибываем в Хельсинки в 21.00

Efter frukosten åker vi till Tallinn, där har vi gott om tid för att vandra i Gamla stans smågator. Vår färja avgår 18.30 och vi anländer till Helsingfors runt 21.00.

          

  «All inclusive » , förutom reseförsäkring och alkoholdrycker. Hotell med frukost, 7 middagar, 7  lunch under bussresor.  Rysk visa ingår.

Priset 700 еuro, enkelrumstilläg 100 eur

  Förhandsbetalning 250 eur till föreningens konto FI83 4055 0011 615 586 senast 1 mai, resten senast 05 juni 

Reseledaren Alexey Boldinyuk       040 900 6880

 

Цена поездки 700 евро, доплата за одноместное размещение 100 евро

Резервация места в группе – оплата 250 евро на счет общества FI83 4055 0011 615 586  до 1 мая , остаток – до 5 июня.

Русскоязычный-шведоязычный гид/водитель в течение всей программы.

Свой автобус с водителем  ( группа максимум 20 чел. ) . 7 ночевок в Риге, Вильнюсе, Калининграде,  Паланге, Сигулде и Пярну,  DBL с завтраком

– Входные билеты в музеи по программе

– Все обеды ( 7 )  и ужины ( 7 )  по программе с безалк. напитками

В оплату не включено:

– Алкогольные напитки

– Страхование

 

Все вопросы по поездке – Алексей Болдинюк, 040 900 6880

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *