Resan till Mjölö

 

6 juli 2021 kunde vår förening äntligen göra den gemensamma resan till Mjölö. Alla medlemmar i föreningen fick inbjudan att delta och antalet deltagare blev tillsammans 12. I sista stund meddelade fem resenärer att de inte
kunde göra oss sällskap. Nå, vi skickade dem en tillönskan om snar tillfriskning och blev s.a.s. “tvungna” att äta några smörgåsar extra, dvs. de smörgåsar som var reserverade för dem på picknicken.

Några personer tackade för inbjudan och beklagade att de måste avstå från resan till ön, som för dem var förknippad med personliga minnen. Naturligtvis hade utflykten till denna f.d. militärö varit än mer intressant om vår föreningsmedlem Pär Stenbäck (som gjorde sin värnpliktstjänstgöring här under åren 1960-61) hade varit vår guide!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finska beväpnade styrkor övergav ön till turisterna år 2017. Här finns bevarade krigshistoriska minnesmärken, mäktiga kustbefästningar med kanoner, gamla kaserner, samt en bastu med en utmärkt badstrand och bryggor. Efter att vi tagit oss en ca tre kilometer lång runda på ön kändes det trevligt att sätta sig en stund på terrasscaféet innan returfärjan kom.

 

Alla dessa imponerande bastioner uppfördes under åren 1913-1915, då Ryssland förstärkte sitt försvar på Östersjön. Om fiendeskeppen hade kommit till Sveaborg, då skulle de ha blivit mötta av 300 millimeterskulor från Obukhov-fabriken.Under inbördeskriget fanns här ett koncentrationsläger för rödgardister. Några tusen människor, inklusive hundratals ryska krigsfångar, ligger begravda i den ogenomträngliga skogen mitt på ön.Om dessa tragiska händelser påminner ett minnesmärke.

Så har vi naturligtvis också skärgårdens underbara natur med klippbrott mot havet, skogskanter fulla av smultron, otaliga små bukter, och det ändlösa havet- med siluetten av Helsingfors i horisonten.
Vår äldsta utflyktsdeltagare Marina Wallman ringde dagen efter och var tacksam, samt förvånad över att hon aldrig hört talas om denna intressanta ö, fastän hon bott i Helsingfors i 93 år. Så nu vet vi vart vi kan ta våra gäster som redan har besökt Sveaborg. Mjölö är ett imponerande landmärke av Finland, som inkluderar både rysk och modern historia.

 

 

 

 

(  översättning från ryska av Eva Bergström-Laiho )

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *