Georgien 10-17.06.2016

imgres-11

8 dagar ( 7  nätter ), “all- inclusive”, 800 Eur

Tbilisi,  Mzcheta,  Gori,  Uplisziche,  Signagi,  Gurdjaani,  Tsinandali,  Telavi,  Ananuri, Gudauri, Kazbegi

Picture 17

 по-русски 

Vi flyger från Helsingfors med Airbaltic via Riga den 10.06.2016 klo. 21.10, anländer til Tbilisi klo.3.25. Bussen tar oss till högklassiga hotellet i historiska centrum.

0_d246a_a79b4253_XXL

Första dagen i Tbilisi gör vi en  guidad rundvandring i gamla stan. Alla intressanta platser i gamla stan ligger intill varandra inom några minuters promenad. Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen.  Sedan har vi välkomstkväll på en restaurang med folkmusik programm

Dagen 2. Vi reser till Mzcheta ( Georgiens gamla huvudstad ) med otaliga historiska byggnader och kyrkor som är på UNESCOs lista av världsarv. Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katolikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare. I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029 och är fortfarande centrum för den georgiska ortodoxa kyrkan. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis Khan, Timur Lenk m.fl. 

image-3Vidare till Gori, som grundades på 1100-talet av den mest framstående georgiske härskaren, David Byggaren. Gori är mest känd för att vara Stalins födelsestad och här finns också ett museum till Stalins ära. Det borde vara kontroversiellt för georgierna att hylla en man under vars regim så många georgier stupade och blev utsatta på många sätt. Goriborna verkar dock ta det hela med ro och är nöjda med sitt Stalinmuseum. Vi besöker museet. Inte långt från Gori ligger grottstaden Uplistsiche där vi gör ett besök. Bostäder och offentliga byggnader är direkt uthuggna i klipporna. Grottorna ligger i sinsemellan förbundna grupper. Uplistsiche lär ha varit en fästning under 300-100-talet f. Kr. På vägen äter vi lunch på en typisk restaurang . 
0_d0c6d_777e84b7_XXLDagen 3Vi åker mot vindistrikten. Georgien är vinets vagga. Den första vindruvan lär ha skördats i Georgien för 8 000 år sedan. Av dagens omkring 2 000 kända vinsorter finns 500 enbart i Georgien. 
Vi stannar till i den lilla staden Signagi som ligger på 800 meters höjd med utsikt över Alazanidalen och Kaukasus. 
Invånarna nere på slättlandet tröttnade på mongolernas raider på 1300-talet och flyttade upp till det svårintagliga Signagi (Signagi betyder skydd/skyddsrum). Här byggdes så småningom ett fort. Staden omges av en 5 km lång mur med 23 torn. Den vackra arkitekturen med husens ornamenterade balkonger och stadens historia har gett den lilla staden en speciell status hos Georgiens styrande. Man har satsat stora medel på att renovera Signagi. 
image-4Vi fortsätter vidare till Gurjaani och besöker  vingård där man fortfarande tillverkar vin enligt gamla traditioner. Vi provar av deras viner och får också vara med och se när de bakar bröd, tillverkar grappa och lagar till andra georgiska läckerheter. Vi äter lunch på gården. 
Färden går vidare till Tsinandali och Chavchavadzefamiljens gods med trädgård och vintillverkning. Familjen tillhörde den georgiska aristokratin på 1800-talet. 
Vi övernattar på ett gästhus i den lilla staden Telavi som är centralort i vindistriktet, Kakheti. Här äter vi kvällsmat med familj som äger huset.
IMG_4187Dagen 4Vi fortsätter vidare mot Kaukasus toppar. Vägen som heter ”Georgian military highway” är i bra skick och den är livlig trafikerad som enda led från Ryssland till Georgien och vidare till Armenien.  På vägen stannar vi till i det lilla samhället Ananuri. Vi besöker den aragviska feodalherresläkten Eristavis residensslott. Släkten spelade under 1600-talet en viktig roll i östra Georgien. Bakom slottets mäktiga murar ligger en stor och en liten kyrka, ett typiskt bergstorn, ett litet klocktorn samt en vattenreservoar, badhus och andra byggnader. Vi når så småningom den lilla skidorten Gudauri och tar in på fjällhotellet där. 
0_d0c7e_ef70dcc3_XXLDagen 5Till Kazbegi kommer bergsbestigare från många länder. Här har man en storslagen utsikt över den alltid snötäckta toppen (5033 meter hög) av Kazbek. 
Vi tar bussen från hotellet till byn Stepansminde. Där flyttar vi över till jeepar.  

32879Uppe på toppen stannar vi till och beundrar den lilla magnifika Treenighetskyrkan  ( Gergeti )  som byggts längst uppe på toppen. Efter lunch  vandrar vi  runt i byn och ser de lokala bönderna tillverka ost. Vi får en inblick i livsstilen hos människorna i dessa avlägsna byar i Kaukasus. Sedan  återvänder vi med buss till hotellet i Tbilisi

Dagen 6. Avslappningsdag i Tbilisi. Tbilisi ligger i floden Kuras dalgång och är på tre sidor omgiven av höga berg. I väst av Mtatsminda, i syd av Solalakiryggen och berget Tabori och i öst av Machatas låga bergskam. Klara soldagar kan man tydligt se Kaukasus bergskolosser och det mäktiga Kazbek.

imgres-6
imgres-9 imgres-5imgres-7

Staden ses av många som en oas där alla kan samsas. Ingen annanstans i världen ligger judiska synagogor, moskéer, katolska kyrkor, armeniska kyrkor och andra samfund så tätt samlade som i centrum av Tbilisi. Förutom georgier finns här stora grupper av ryssar, armenier, azerier, kazakher, greker, judar och ossetier. På kvällen besöker vi folkdans koncert och äter på restaurangen. 

Dagen 7. Vi flyger hem den 17.06.2016 klo. 04.10 och anländer till Helsingfors  08.45.

Resans pris är 800 Eur  ( inkluderar flyg, alla busstransporter, 5 nätter /dubbelrum på 4- sjärniga hotellet Tbilisi, 1 natt / dubbelrum på högklassiga gästhuset i Telavi, 1 natt / dubbelrum på högklassiga hotellet i Gudauri ( med bastu/ simbassäng ), rysk och engelsktalande guide, översättning till svenska av medfarande tolk;  6 middagar, alla inträdesbiljetter till sevärdheter under resan, vinprovning i Kakhetien, biljetter till konsert på avslutningsdagen. Tillägspriset för enkelrum 150 Eur

För resan till Georgien behövs det inget visum.

Gruppen blir max. 25 personer.

Ni kan anmäla er genom att betala 300 Eur till föreningens konto FI83 4055 0011 615 586  ( resten på 500 Eur senast 30 maj ), eller genom att skriva till admin@svenskryska.fi, eller ringa/smsa 040 900 6880, Alexey Boldinyuk.