Vitryssland 31 juli – 7 augusti 2018

ResaДаты поездки: 31.07. -07.08.2018 

Helsinki – Minsk – Vitebsk -Polotsk – Berezino – Mir –   Brest – Belovezhskaya puscha –  Njasvizh –  Minsk – Helsinki

8 dagar / 8 дней

Programm – Программа тура:

31.07         Вылет в 09.45. прилет в Минск в 11.00 . Выезд в Витебск.  Гостиница в Витебске.

Vi flyger från Hfrs med Finnair kl.09.45 och anländer till Minsk kl. 11.00. Vi sätter oss på bussen för att åka  till Vitebsk ( 250 km ), kulturella och konstnärliga huvudstad Vitebsk där den världsberömde målaren Marc Chagall (Moisje Sjagalov) växte upp. Bussresan tar ungefär 3 timmar. Vi stannar till för en kopp kaffe i en liten by längs vägen. Framme i Vitebsk checkar vi in på vårt hotell och äter middag.

Under den fortsatta rundturen kan vi studera rådhus, palats, katedraler och andra byggnader från medeltiden. Staden grundades år 974 av prinsessan Olga av Kiev. Vi fortsätter till det hus där Chagall tillbringade sin barndom. Guiden visar oss även runt i Chagallmuseet. Chagall har sagt att det finns en bit av Vitebsk i alla hans verk. Vitebsk var hans viktigaste inspirationskälla. Staden har alltid attraherat kända kulturpersonligheter; under åren efter ryska revolutionen verkade och uppträdde här bl.a. Eisenstein, Rachmaninov, Malevitj och dansösen Isadora Duncan.

Vårt hotell “Eridan” ligger i hjärtat av Vitebsk, i ett område med enbart gågator vilket inbjuder till sköna strövtåg.

01.08 Выезжаем в Полоцк, один из старейших городов Европы. Усадьба Репина “Здравнево”. Ночуем в заповеднике, в гостинице Управления делами президента.

Efter frukost beger vi oss till Polotsk, men först besöker vi museet av världsberömda målaren Ilja Repin “Zdravnevo“. Polotsk är en av Vitrysslands äldsta städer. I de fornnordiska sagorna kallades staden Paltejsborg eller Paltejsk.

I början av sin karriär var vikingarna bestialiska busar som rövade och slog ihjäl. Så småningom blev de ytterst hedervär da handelsmän som tog slavar i Baltikum som de förde med sig till Miklagård (senare Konstantinopel, ännu senare Istanbul) och sålde samt tog hem betalningen i mynt till Sverige. Det tog ca 1 vecka för vikingarna att segla ner längs Daugava och Dvina till Polotsk där man stannade till och besökte stadens nöjesinrättningar innan man fortsatte till Smolensk. Vid Smolensk drog man skeppen över land för att sedan fortsätta längs Dnjepr ytterligare en vecka till Svarta havet. Polotsk blev så småningom huvudstad i det första vikingariket. Polotsk var också ett av tre centra i Kiev Rus som senare blev Ryssland. Furstendömet Polotsk var det ursprungliga Vitryssland och tidigare var furstendömet Minsk en del av Polotsk. Den vackra Sofiakatedralen som vi besöker bär en del spår från vikingatiden. Guiden visar oss också runt i Efrosiniaklostret från 1100-talet. Polotsk erövrades på 1300-talet av Litauen och på 1500-talet av Ivan den förskräcklige innan polackerna tog över. På 1700-talet införlivades staden med Ryssland och förstördes delvis 1812 under Napoleons framryckning genom Europa. Vi inspekterar även monumentet över de baltiska stammar som på 600-talet lär ha skapat den första bosättningen här.

Vidare åker vi ung. 100 km till Berezinskiy naturreservat , där övernattar på ett högklassigt hotell mitt i naturen. Bastun vid en sjö tillkommer som en bra relaxering efter två dagar av mycket resande.

 

02.08   Природный биосферный заповедник Березинский и средневековый Мирский замок. Гостиница в центре города с видом замок.  Vilda djur på Berezinkiy naturreservat och medeltida slottet Mir

Efter frukosten gör vi ett besök hos vilda djur på skogsdjurparken. Här finns centraleuropeiska bisoner – zubrer, samt björnar, vargar mm. ner – zubrer, samt björnar, vargar mm.

Bussen rullar vidare till småstaden Mir som ligger 90 km från Minsk. Guiden visar oss runt i Mir slott som även det tagits upp som världsarv av UNESCO. Palatset började uppföras i slutet av 1400-talet och det är blandningen av gotisk, barock- och renässansarkitektur som gör byggnaden så unik. Karl XII var också här och härjade. Slottet användes en period under andra världskriget som judeghetto. Många av Vitrysslands städer, t.ex. Vitebsk samt Brest, hade mycket stora judiska befolkningar som i princip helt likviderades av tyskarna.

Vi övernattar på högklassiga hotellet Mirsky Posad

 

 

 

 

 

03.08 Брест и Брестская крепость.   Brest med omnejd

Vi anländer till Brest ( 250 km från Mir ) , äter lunch och gör en stadsrundtur i staden som ses som Vitrysslands port mot väst. Stadens främsta attraktion är Brest fästning där de tappra soldaterna länge höll stånd mot nazisterna under andra världskriget. Brest har tidigare tillhört såväl Litauen som Polen. Karl X Gustav kom hit med sin här år 1657 och intog stadens dåtida fästning. Efter andra världskrigets slut tvångsförflyttades den polska befolkningsmajoriteten till Polen. Idag är Brest tack vare närheten till Polen och det polska inflytandet en av Vitrysslands mest välmående städer.

 

04.08 Беловежская пуща. Несвижский замок. Belovezhskaya puscha, Njasvizh

Efter frukosten gör en resa till nationalparken Belovezhskaya Pushcha. Den världsberömda parken som är upptagen på UNESCOs värlsdarvslista har funnits i 600 år. Här hittar vi en av få urskogar som fortfarande finns kvar i Europa. Vissa ekar här är över 600 år gamla. Parken var en gång i tiden lekplats för polska prinsar och ryska tsarer som kopplade av här med jakt och andra aktiviteter. Reservatet härbärgerar mer än 200 fågelarter bl.a. berguv och stork. Vi kan också få se vildsvin, vildhästar, älg, rådjur och bison.

 

Vidare till  Nesvizj, en av de äldsta städer i landet. Vi besöker det magnifika Nesvizjpalatset som tidigare beboddes av den aristokratiska Radzivilifamiljen. Slottet uppfördes 1584 men har delvis förstörts och renoverats under århundradenas lopp. Bl.a. var Karl XII här och vandaliserade år 1706. Familjen Radzivili tvingades bort 1939 när Röda armén tog över. Nesvizj blev 2005 upptaget som världsarv av UNESCO. Här äter vi lunch på en traditionell restoran och övernattar på slottets fashionabla  hotell “Palace”.

05.08  Минск. Экскурсия по городу. Гостиница в центре. Minsk.

En kort resa ( 100 km ) och vi anländer till vitrysska huvudstaden.  Vi checkar in på välbelägna hotell och äter lunch. Minsk har 2 miljoner invånare och har i Västeuropa ofta betraktats som en grå sovjetisk stad som byggdes upp efter andra världskriget. Från restaurangen som är på 22 våningen möts vi dock av något helt annat; en vacker och upplyst stad med omväxlande arkitektur. Operahuset (Bolsjojteatern) i Minsk är en sagolikt vacker byggnad som ligger i en park 10 minuters promenad från vårt hotell. Den klassiska baletten i Minsk följer den stolta ryska traditionen och håller mycket hög klass.

Vi gör rundtur i staden som präglat så mycket av den nyblivna nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs författarskap. Under tiden vår guide berättar om stadens historia passerar vi huvudavenyn, Segertorget med dess eviga eld, Rådhuset, Peter och Paulkatedralen, stadsbiblioteket m.m. Vi åker till Tårarnas ö med ett monument tillägnat de unga soldaterna som aldrig återvände hem. Stora delar av staden las i ruiner under andra världskriget. När den byggdes upp efter kriget skedde det i sovjetisk anda med stora breda boulevarder och en omisskännlig sovjetisk arkitektur. På kvällen har vi en avslappningstid med besök på lokala marknaden, shopping-  eller cafe-rundturen. 

06.08       Минск. Свободный день – музеи, кафе, магазины, рынок. 

En dag till i vacker Minsk. Vi kan besöka imponerande ”Museet tillägnat det stora fosterländska kriget”, som handlar om andra världskriget. Andra världskrigets fasor har i mycket stor utsträckning präglat Minsk och dess befolkning. Alla Minskbor har någon släkting som dog i kriget. Muséets fyra våningar ger en i alla stycken naken beskrivning av vedermödorna under kriget.

Men Minsk är idag också i hög grad en kosmopolitisk stad och har inte alls drag av att vara huvudstad i den sista Sovjetstaten som Vitryssland ibland benämns. Här hittar man fashionabla kaféer, utsökta restauranger och välbesökta nattklubbar. Sushibarer och gallerier trängs i centrum. Det finns dock en sak som man behållit från Sovjettiden: priset på vissa drycker. En utsökt konjak på hotel Belarus kostar 1 euro, en vodka betydligt mindre än så. Minsk är en mycket säker stad att flanera runt i både dag- och kvällstid. Kvällen är fritt för egna strövtåg. Övernattning på hotellet.

 

07.08 После завтрака выезжаем в аэропорт. В Хельсинки в 13.00

Efter frukosten åker vi till flygplats, anländer till Helsingfors kl.13.00

            «All inclusive » , förutom reseförsäkring och alkoholdrycker. Gemensam visa för gruppen över 5 personer

Priset 750 еuro, enkelrumstilläg 100 eur

( Fem dagars programm 600 eur, enkelrumstilläg 70 eur )

  Förhandsbetalning 250 eur senast 15 juni, resten senast 15 juli 

Reseledaren Alexey Boldinyuk       040 900 6880

 

Цена поездки 750 евро, доплата за одноместное размещение 100 евро

Резервация места в группе – оплата 250 евро до 15 июня, остаток – до 15 июля.

Русскоязычный-шведоязычный гид/водитель в течение всей программы.

Свой автобус с водителем  ( группа максимум 20 чел. ) . 7 ночевок в Минске, Витебске, Березино,  Мире, Бресте, Беловежской пуще, Несвиже,  DBL с завтраком

– Входные билеты в музеи по программе

– Все обеды и ужины по программе с безалк. напитками

В оплату не включено:

– Алкогольные напитки

– Страхование

 

Все вопросы по поездке – Алексей Болдинюк, 040 900 6880

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.