Uzbekistan 21.09 – 01.10. 2017

khiva_anurtour-24                   Reseförslag

11 dagar/ 10 nätter    1200 eur   “all-inclusive”      

Helsingfors – Moskva – Urgench – Chiva – Samarkand – Buchara – Moskva – Helsingfors

21.09/ torsdag  Helsingfors – Moskva 

Vi åker med tåget Lev Tolstoy  till Moskva klo. 18.10.

22.09 / fredag    Moskva – Urgench

Egen bus tar oss från Leningradskiy  järnvägstation till flygplats Domodedovo.  Flyget till Urgench med “Ural Airlines”  ( 3,5 timmar ), A320.  På kvällen inkvarteras vi på ett hotell i centrum av denna gamla stad.

 

Khiva brukar kallas för ett levande museum och är den enda av de städer vi besöker under resan vars gamla stad är helt intakt. Till och med muren, som är byggd av adobe (lera blandat med halm), är hel och omgärdar fortfarande denna fantastiska stad. Khiva är berömt för sina underbart vackra turkosa mosaiker; till skillnad mot Samarkand där det mesta går i blått och Bukhara med sina jordfärger. Staden hade sin höjdpunkt i slutet av 1500-talet och hela seklet därpå. Liksom Samarkand och Bukhara är även Khiva ett av UNESCO:s världsarv. Vi kommer att gå en rundtur i staden för att se de viktigaste sevärdheterna och sedan ha tid på egen hand.

23.09 / lördag   Urgench – Chiva

samarkand_sm

24.09 /  söndag Chiva

På kvällen åker vi med ett natt-tåg till Samarkand

25.09 – 26.09 / Samarkand

Den mest berömda sevärdheten är utan tvivel Registan-torget som är ett av världens vackraste torg. På tre sidor, i perfekt arkitektonisk harmoni, ligger torget inramat av byggnader, minareter och madraser ( religiosa skolor ). Här ligger Ulugh Beg-observatoriet från 1417-1420 tillsammans med Tillya-Kari-madrasen och Shir Dor-madrasen som är ett enastående UNESCO-bevarat arkitektoniskt mästerverk. År 1220 blev staden våldsamt härjad av Djingis Khans horder, men från 1369 upplevde staden ännu en uppblomstring under Timur Lenk, som gjorde den till sin huvudstad.

Förutom Registantorget ska vi se Bibi Khanum-moskén och gravplatsen Shah-i-Zinda – en samling gravsamling som nästan utgör en mindre stad – som är en av Samarkands vackra och stämningsfulla sevärdheter. Den vackra ingångsportalen med färgstarkt kakel och den smala 200 meter långa gatan med mausoleer som ligger på bägge sidor är enastående. Vi besöker även Ulug Begs observatorium från 1429. Observatoriet var bland de främsta i världen under 1400-talet och de observationer, som gjordes då gäller än i dag.

Gur Emir, eller Emirens gravkammare, är en annan av Samarkands vackra byggnader. Timur Lenk gav 1404 order om att Gur Emirs vackra kupol och mausoleum skulle göras klart till ära för hans bortgångna barnbarn Muhammed Sultan. När Timur Lenk dog 1405, begravdes han i Gur Emir. Här vilar en ro och byggnaderna och på den vackert utsmyckade kupolen kan man läsa de poetiska raderna ”Om himlen skulle försvinna, skulle kupolen ersätta den”.

Vi besöker en lokal papperstillverkare i landsorten Konigil utanför Samarkand. Pappersframställning har en lång historik i området och på verkstaden får vi se hur barken från pappersmullbärsträdet ombildas till fint papper. Vi besöker också profeten Daniels mausoleum. Den gammaltestamentliga profeten levde runt år 600 f. Kr. och hans jordiska rester sägs vara begravda på inte mindre än sex platser – tre i Irak, två i Iran och en här i Samarkand. Enligt legenden ligger Daniels hand här efter att den blivit hemförd som relik av Timur Lenk. Mausoleet besöks av många pilgrimer och är en helgedom för både kristna, judar och muslimer.

Efter utflykten kommer vi till uzbekisk gård där värden bjuder på “pilav” – nationalmatträtt av ris, grönsaker och fårkött som ska lagas i vår närvaro. Vi kan öva i matlagning och bekanta oss med vardagsliv av en typisk uzbekisk familj.

27.09 – 28.09 / Buchara

På morgonen tar vi ett snabbtåg ( 2 timmar )  för att  tillbringa två dagar i Bukhara. Först gör vi en omfattande stadsrundtur där vi bokstavligen går igenom stadens historia på vår väg till de största och mest berömda sevärdheterna.

Lab-i-Hauz-torget med den stora bassängen är centrum i staden och här ligger tehus, där gamla uzbekiska män dricker grönt te, pratar och spelar brädspel. Vid var sin ände av bassängen ligger Nadir Divan-Begi-madrasan från 1623 och Mogaki Attari-moskén från 1200-talet, som är en av stadens äldsta. Omkring år 1900 hade Bukhara 127 aktiva koranskolor och en moské för var och en av årets dagar. Många av stadens största sevärdheter; vackra moskéer med fantastiska blå kupoler, stadsportar och imponerande torg är samlade i Poi Kalyan-komplexet, där även stadens högsta minaret tornar upp sig: Ars

Uzbekistan.pilafpige

lan Khan-minareten. Den är dessutom bättre känd som Dödens minaret. Det var här den härskande emiren för runt 100 år sedan såg till att rivaler och förbrytare kastades ut från toppen av minareten.

 

I centrum hittar vi också det storslagna Ark-fortet i hjärtat av Bukhara, som var symbol på emirens storhet. Med sina upp till 20 meter höga murar var fortet en säker bastion för den lokala makthavaren. I Bukharas gamla stadsdel ligger fortfarande massor av aktiva verkstäder och småbodar som tillverkar lokala produkter, som de har gjort i århundraden, t.ex. juveler-basaren eller Tok-i-Zargaron från 1500-talet. Bukhara är verkligen vacker tidigt på kvällen när den gamla staden beslöjas av dagens sista strålar. Vi avslutar dagen med en show vid Nodir Devon Begi-palatset och äter en utsökt uzbekisk middag.

bukhara2_sm

Vi gör  ett utflykt till Emirens sommarpalats, Bakhoudin Nakshbandi- mausoleet, Chor-Bakr mausoleet, Ismaili Saimani-mausoleet. Bukhara är Sidenvägens heligaste stad och var redan gammal när Alexander den Store erövrade den år 329 f. Kr. Stadens läge mellan Merv, Gurganj, Herat, Kabul och Samarkand gjorde den till ett attraktivt mål för många krigsherrar. Däribland den arabiske härföraren Qutaiba, som i början av 700-talet tog med sig den muslimska tron till Bukhara. Senare blev staden nästan fullständigt jämnad med jorden av Djingis Khan på 1200-talet. Men den reste sig igen och med de handlande kom rikedom och välstånd.

 

Bukhara är en av Centralasiens mest spännande och stämningsfulla städer och du kan se fram emot de två dagar i staden då vi kommer att se de största sevärdheterna – moskéer, madrasar, mausoleer och basarer – och har tid att utforska staden på egen hand. Övernattning på hotellet i Buchara.

29.09 / Urgench

Vi reser till Urgench  – antingen med flyg ( en timme ) eller med bus ( 7 timmar genom Kyzylkum öknet längs Amudarja- flud )

30.09   / Urgench – Moskva

khiva_anurtour-6

Vårt flyg är klo. 10.00, vi anländer till Moskva och tar oss till gärnvägstationen. Tåget avgår klo.22.00

01.10 /    klo. 09.00 anländer vi till Helsingfors järnvägstation

 

Under 11 dagar / 10 nätter besöker vi de viktigaste platser i Uzbekistan, som hör till världens mest berömda turistdestinationer. Priset av resan inkluderar alla flyg- och tågbiljetter, inkvartering på dubbelrum på hotell med frukost, komfortabel 45-sitsbus under hela resan, alla inträdesbiljetter till sevärdheter under program, folklore-show med middagen i Buchara, typisk uzbekisk pilav-kväll hos familjen Sharipov, gemensamma lunch under vägen, lokala guider, svensktalande reseledare, gruppvisum till Uzbekistan. Priset för resan är 1200 Eur.

Separat skaffas visum till Ryssland och reseförsäkring.

 

Anmälningar senast 31 juli.

Frågor kan riktas till reseledare Alexey Boldinyuk, 040 900 6880 eller admin@svenskryska.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.