Gyllene Ringen 1-8.09.2017

Att besöka det stora landet i öst, Ryssland, har inte alltid stått överst på folks önskelistor över vart de vill åka. Tiderna förändras dock, och nu är det nästan trendigare än någonsin att åka dit. Alla vill ta del av den spännande kulturen och se om allting är en myt eller om den stereotypa ryssen faktiskt går runt i pälsmössor året om och dricker vodka istället för vatten till alla måltider.

Bästa sätt att bekanta sig med Ryssland, dess spännande moderna livet och ståtliga historiet är att göra rundresa längs s.k. ”Guldringen”. Den börjas i Moskva, utomstående av sitt slag ( inte bara i Ryssland ) och för vidare till gamla  historiska städer som bevarat tusenåriga kyrkor och fästningar. Det behövs inte åka tusentals kilometer för att se på ”urgamla” livssätt, med trähus och genuina marknader, levande traditioner och närheten till naturen.

Vi åker med Tolstoj-tåget ( det är upplevelse i sig själv ) och sedan med en komfortabel bus. Svensktalande guiden är med oss under hela vägen.

Varje stad på Guldringen har sina unika drag – från Sergiev Posad, där ligger Rysslands största kloster , vidare till Pereslavl-Zalesskiy och Rostov-Velikiy, som är över en tusen år gammal.

på ryska

Vidare till Jaroslavl  – den största staden på vår väg, grundad före Moskva. Längs Volga-floden åker vi till Kostroma och sedan till en av de vackraste små städer i Ryssland – Ples.

o-plese-08

Vägen  till Suzdal som är höjdpunkten på Guldringen för via ”ryska Manchester” – Ivanovo – känd också som ”fästmörnas stad” på grund av överläggande antal av unga flickor som jobbar på textilfabriker. IMG_6107IMG_6117IMG_6150
IMG_6113Från Suzdal där vi bor på hotellet Heliopark reser vi vidare till Vladimir. Här finns det den äldsta bevarade kyrkan i Ryssland – Pokrova na Nerli. Även mongoler som erövrade och ödelade dessa områdena på XIII århundradet var imponerade av kyrkans harmony och skönhet. Det är ganska få byggnader i Ryssland som överlevde mongolväldets invasion. 

IMG_6071Picture 15Sista dagen i Moskva är för att bekanta sig med vackra ryska huvudstaden först under rundresa till sevärdheter och sedan genom promenad till fots på Röda Torget och Kreml. Under senaste år har staden förändrats mycket och blev en riktig fotgångarnas paradis ( samt ett helvete för bilförare ) – åtminstone i centrum. Sent på kvällen tar vi nattåget hem.
moskva-weekend-1Resan kostar 800 Eur ( visum till Ryssland skaffas separat av varje medresande ) och inkluderar tågbiljetter, bus under hela resan, högklassiga hotel och alla måltider, svensktalande guiden, inträdesbiljetter till alla sevärdhener.

Ni kan anmäla er genom  att skriva till scanrus@welho.com, eller ringa/smsa 040 900 6880, Alexey Boldinyuk – senast 1 augusti 2017.