Västra Georgien 8 – 15 juni 2017


 

 

 

Reseförslag                                8 dagar ( 7 nätter ), ”all- inclusive”, 950 Eur

Tbilisi, Mzcheta, Gori, Bordzjomi, Vardzia, Rabat, Batumi

Bilder från fjolåretsresa

Vi flyger från Helsingfors med Airbaltic via Riga den 08.06.2016 klo. 20.55, anländer til Tbilisi klo.3.25. Bussen tar oss till högklassiga hotellet i historiska centrum.


Första dagen

i Tbilisi gör vi en guidad rundvandring i gamla stan. Alla intressanta platser i gamla stan ligger intill varandra inom några minuters promenad. Vi besöker Metechikyrkan, Sionikatedralen, Antjischatibasilikan, Narikhalafortet samt ett av de gamla (och fortfarande mycket populära) svavelhaltiga badhusen. Sedan har vi välkomstkväll på en restaurang

Dagen 2. Vi reser till Mzcheta ( Georgiens gamla huvudstad ) med otaliga historiska byggnader och kyrkor som är på UNESCOs lista av världsarv. Staden var huvudstad i dåvarande Iberien från 500 f. Kr. till 400 e. Kr. innan den fick lämna plats för Tbilisi. Staden förblev dock ända till 1100-talet residensstad för den georgiska kyrkans överhuvud – katolikos. Här byggdes därför ett antal kyrkor vid denna tid. Mtscheta är idag en mysig småstad med 20 000 invånare. I centrum av staden reser sig Svetitschovelikatedralen (den livgivande pelarens katedral) innanför en tandad mur. Katedralen uppfördes år 1010-1029 och är fortfarande centrum för den georgiska ortodoxa kyrkan. Från sakristian inne i kyrkan för trappor upp mot valven med en hel labyrint av hemliga rum där helgedomens skatter gömdes undan under fientliga anfall. Under de följande århundradena utsattes Georgien för många anfall av världshärskare som Djingis Khan, Timur Lenk m.fl.

Vidare till Gori, som grundades på 1100-talet av den mest framstående georgiske härskaren, David Byggaren. Gori är mest känd för att vara Stalins födelsestad och här finns också ett museum till Stalins ära. Vårt mål är bergstaden Bordzjomi, dess namn är synonym för en världsberömd mineralvatten. Här stannar vi för två nätter på ett högklassigt hotell Borjomi Palace. Tid för att slappna av i varma källor som är belägna i en av världens största nationalparker.
Dagen 3. 

Vi åker mot Vardzia –  klippstaden som är mindre bekant än Turkiska Kappadokias underjordiska byar eller Materas gropstad i Italien men hör till de mest imponerande byggnadskomplex i världen.

Under vägen stannar vi i fästningen Rabat, symbol för Georgien förnyelse. En nästan ruinerad anläggning restaurerades snabbt och blev turistmagnet med sina vackra vyer och eleganta byggnader. Sedan tillbaka till vårt hotell.

Dagen 4. Vi fortsätter vidare mot Svarta havet. Här ligger Batumi, den moderna huvudstaden i autonom republik Adzjarien, nu en utpräglad semesterort. I staden finns

den berömda 20 kilometer långa boulevarden (Batumis boulevard), som anses vara Europas längsta strandpromenad. Vi har tid att besöka stadens sevärdheter och slappna av på hotellets badstrand.


Dagen 5. Heldag i Batumi och omgivningen. Vi njuter av spa-avdelningen på hotellet, promenerar och äter middag på en av otaliga nationella restauranger vid stranden.

Dagen 6.  14 juni Morgontåg till Tbilisi

  I georgiska huvudstaden inkvarteras  vi på vårt hotell och har en hel dag för att njuta av Tbilisi. 15 juni klockan 04.10 flyger hem via Riga. Klockan 09.00 är vi i Helsingfors.

Resans pris är 950 Eur ( inkluderar flyg, alla buss- och tågtransporter, 3 nätter /dubbelrum på 4- sjärniga hotellet Tbilisi, 2 nätter/dubbelrum på högklassiga hotellet i Bordjomi ( med bastu/ simbassäng ),  2 nätter/dubbelrum på högklassiga spa-hotellet i Batumi , rysk och engelsktalande guide, översättning till svenska av medfarande tolk; 6 middagar, alla inträdesbiljetter till sevärdheter under resan. Tillägspriset för enkelrum 150 Eur

För resan till Georgien behövs det inget visum.

Gruppen blir max. 25 personer.
Ni kan anmäla er genom att betala 300 Eur till föreningens konto FI83 4055 0011 615 586 ( resten på 650 Eur senast 30 maj ), eller genom att skriva till scanrus@welho.com, eller ringa/smsa 040 900 6880, Alexey Boldinyuk.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.